Den gamle stationsby genopstår i miniformat

Frøstrup Minilandsby. Foto: Ejgil Bodilsen
Frøstrup Minilandsby. Foto: Ejgil Bodilsen
Frøstrup anno 1904-20 bliver levendegjort af ildsjæle, der altid har en god historie at fortælle

Hus nummer 70 kan snart bringes på plads i Frøstrup Minilandsby – en tro kopi af husene i Frøstrup, som de så ud fra stationsbyens etablering ved jernbanens fremkomst i 1904 og frem til omkring 1920.

Hver onsdag og torsdag formiddag mødes en flok flittige herrer fra by og opland for at mure og snedkerere i minilandsbyens værksted, der har til huse i Medborgerhuset – byens gamle uldspinderi – på Kirkevej 13. De kommer med vidt forskellig baggrund, de gæve folk, men har det til fælles, at de alle har lagt arbejdslivet bag sig. Derimod har de i høj grad både det praktiske håndelag og munterheden i behold. Der udveksles mange historier om husene og deres beboere, og de deler gerne deres viden med besøgende.

Frøstrup i 1:10

Modellerne bygges i skala 1:10 over en indvendig skabelon af lecasten, og som udvendigt byggemateriale anvendes rigtige teglsten til både mur og tag. Men det siger sig selv, at hvert hus tager lang tid, når byggestenene kun er ganske få centimeter i længden.

Lige nu arbejder mejeribestyrer Erik Christensen med at færdiggøre skorstenen til Frøstrup Mejeri. Hovedbygningen, som endnu mangler lidt hist og her, blev placeret i minilandsbyen bag Plejecenter Trye i efteråret, og tømrermester Gerhard Svanborg har i træ lavet formen til mejeriets tårn, som senere skal beklædes med zink.

Gerhard Svanborg, der endvidere står for fremstillingen af døre og vinduer til bygningerne, er også tækkemand. Store dørmåtter gør det ud for stråtag. Det er både praktisk og holdbart. Der er hele tiden brug for at lave egne små opfindelser, når der dukker uforudsete udfordringer op. For det hele skal jo gerne være så naturtro som muligt, som han siger.

Målet er 80 huse

Den smukke, gule apoteksbygning på Storkevej er også på bedding. I virkeligheden er det apotek nummer to, idet murværket på første udgave blev skadet af indtrængende vand.

– Det hører med til arbejdet med minilandsbyen, at der jævnligt er noget, der skal udskiftes eller fornyes, men det er første gang, vi bygger et hus helt om, fortæller vognmand Svend Erik Dige.

Planen er at Frøstrup Minilandsby skal bestå af 80 huse, og dette mål vil ifølge Svend Erik Dige sikkert kunne nås i løbet af to-tre år. Blandt andet mangler Kærup Skole – den nuværende præstegård på Kirkevej 40 – og Tømmerby Kirke, som bliver et af de mere krævende projekter for byggesjakket.

– Men vi arbejder ikke så stærkt som i begyndelsen, hvor det gjaldt om at få så mange huse færdige som muligt, så der var noget for publikum at kigge på. Nu har vi mere fokus på kvaliteten i det, vi laver.


FAKTA

Frøstrup Minilandsby
www.frostrupminilandsby.dk

Grundlagt 1998 på initiativ af postbud Gert Gundersen. Første hus blev færdigt i 1999.

Værksted: Kirkevej 13 (åbent onsdag og torsdag kl. 10-12), hvor besøgende er velkomne til at kigge indenfor.

Udstilling: Søndergade 36 (åbent onsdag og torsdag kl. 10-12 i maj, juni og september, desuden dagligt kl. 13.30-16.30 i juli og august). Entré 25 kr. for voksne og 10 kr. for børn (7-14 år).

Mad-/kaffekurv kan medbringes (der er borde, bænke og gode toiletforhold).
Grupper kan træffe nærmere aftale om besøg på telefon 97 99 11 17 eller 20 41 18 36.

Scroll to Top