December 2013

Over 700 deltager i relanceringen af Fjerritslevs nu 50 år gamle juletradition med servering af stuvet hvidkål og stribet flæsk med koldt og varmt hvidtøl i den gamle bryggerkælder fra 1897. Foto: Mattias Bodilsen

Over 700 deltager i relanceringen af Fjerritslevs nu 50 år gamle juletradition med servering af stuvet hvidkål og stribet flæsk med koldt og varmt hvidtøl i den gamle bryggerkælder fra 1897. Foto: Mattias Bodilsen

1. Blandt de 45 sportsfolk, der hædres ved Jammerbugt Kommunes årlige prisuddeling på herregården Bratskov, er danmarksmestrene i 500 ccm fra Brovst Speedway Club. Holdet består af Steen Jensen, Jonas Brøndum Andersen, Mikkel Brøndum Andersen, Tobias Vangsted Thomsen, Patrick Lykke Nielsen, Simon Werner, Søren Kjeldsen og Mathias Krogh.

2. Hele Frøstrup er i feststemning med optog, nissehuser, musik, taler og gymnastikopvisning, da den nye, flisebelagte aktivitetsplads og sansehave, som danner en portal mellem byens forretninger og idrætsanlægget, bliver indviet officielt. Området kan bruges til bl.a. skøjtebane og koncerter og er en del af det store byfornyelsesprojekt, der gik i gang i 2009 i samarbejde med Thisted Kommune og Realdania. I alt er der brugt 3-4.000 frivilligtimer til at forbedre byens rum og væresteder, herunder kroen.

3. Med henblik på at skaffe kapital til en ny naturgenopretningsfond, Den Danske Naturfond, har staten valgt at sætte et areal på 283 hektar i Sandmosen og Koldmosen til salg og pålægge det landbrugspligt. Arealet består af 15 matrikelnumre, som udbydes i otte delarealer til en samlet værdi af 11,34 mio. kr. Planen møder kritik fra Danmarks Naturfredningsforening, som påpeger, at det udbudte areal er med til at binde to vigtige naturområder sammen.

46-årige Sten Dissing, der sammen med hustruen, Ann Bargsteen, driver økologisk landbrug med 50 jerseykøer og 66 hektar jord på Jarmstedgaard ved Tranum, bliver hædret med prisen Økologisk Frontløber 2013, som uddeles af Økologisk Landsforening med tilskud fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram under Fødevareministeriet.

Anja Toft Kronborg, Dalhøjen 48, Fjerritslev, holder åbningsreception for sin internetbutik Balajka.dk med alt i småbørnstøj str. 38-90. Det sker med tre dages fysisk butik i Vestergade 2.

41-årige massør Henriette S. Nielsen har efter et års tid med Wellnesshuset på Vesløs Stationsvej indrettet sig på Bakkegaarden i Arup, hvor hun sammen med zoneterapeuten Doris Thygesen og kraniosakralterapeuten Randi Nysten Neckelmann, som begge også har været en del af Wellnesshuset, nu inviterer til weekendseminarer i naturskønne omgivelser.

4. Selv om Finansiel Stabilitet (FS) nu har indgået forlig med Forbrugerombudsmanden om erstatning til tidligere Roskilde Bank-aktionærer, skal aktionærerne i ebh bank ikke forvente, at der bliver noget til dem, da der ikke her er handlet ansvarspådragende for FS, forlyder det fra adm. direktør Henrik Bjerre-Nielsen.

5. Kommunens affaldsordninger finansieres af affaldsgebyrer, og derfor er der ikke skattekroner i den nye Fjerritslev Genbrugsplads, som løber op i omkring 30 mio. kr. mod de oprindeligt bevilgede 17,5 mio. kr., oplyser Jens Chr. Golding (S), formand for teknik og miljø i Jammerbugt Kommune.

6. Døgnets orkanagtige storm, som har fået navnet Bodil, fik godt tag i Han Herred, hvor murværket på Lild Strand Kirkes nordøstgavl blev suget af, Oxholm Mølle blev lettere vingeskudt, staldbygninger i Klim og Vust kollapsede, masser af træer væltede, tag blev revet af, og julebelysning blæste ned. Også de små julehuse på Bryggertorvet i Fjerritslev måtte bukke under.

Det socialøkonomiske projekt Råd & Dåd i Attrup er som én ud af kun seks virksomheder kommet med i Det Sociale Vækstprogram, som er startet af Beskæftigelsesministeriet. Målet er at skaffe flere arbejdspladser til socialt udsatte.

7. Fra august 2014 lægger Fjerritslev Gymnasium lokaler til to nye uddannelser, nemlig grundforløbet til henholdsvis social- og sundhedshjælper (SOSU) og pædagogisk assistent (PA). Det sker i samarbejde med SOSU Nord og Jammerbugt Kommune.

9. Klim: Jammerbugt Kommune vil udvide børnepasningstilbuddet i Storkereden fra 10 til 15 børn, herunder de 0-2-årige, mens dagplejen i skoledistriktet ønskes nedlagt pr. 31. juli 2014.

10. Gennem tre uger har elever og lærere på Hannæsskolen i Frøstrup og Vesløs deltaget i projekt »Fyld en skotøjsæske«, der handler om at give fattige børn i Rumænien en julegave i form af kladdehæfter, blyanter, legetøj, handsker, tørklæder, slik og andre småting. Projektet gennemføres i samarbejde med nødhjælpsorganisationen AKO i Vester Vandet på initiativ af bl.a. pedel Torben Poulsen.

12. Vester Thorup Efterskole, den tidligere kommuneskole på Thorup Strandvej 10, sættes på tvangsauktion.

Forfatter og foredragsholder Bjarne Nielsen Brovst er nu klar med sin tredje udgivelse i serien om »Originaler i Nordjylland« på Højers Forlag. Heri fortælles bl.a. om Bratbjergmanden og Jennerjahn.

13. Med gårsdagens ministerrokade får Han Herred sat et lille aftryk på udenrigspolitikken, idet den fremtidige udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) gennem mange år har været fast feriegæst i Fjerritslev-området.

I samarbejde med Nicolaj Nicolajsen, Gryrup ved Snedsted, har Anders Bilgram fra Nordisk Brænderi i Hjortdal skabt den første nordjyske whisky efter fire års grundigt forarbejde.

14. Grethe og Jørgen P. Bornerups Fond, der ejer Ceste Træ med afdelinger i Han Herred, har i forbindelse med sin årlige legatuddeling også uddelt Årets Kulturpris 2013 på 25.000 kr., som går til museumslederparret Harald Fuglsang og John Anderson på Kirsten Kjærs Museum i Langvad. Prisen blev modtaget af museets bestyrelsesformand, sognepræst Lone Olsen, som fremhævede, at museumsstifterne med egen arbejdskraft og for egne penge har skabt et kunstnermiljø i maleren Kirsten Kjærs ånd. Blandt årets legatmodtagere var Stiftelsen Købmandsgården Skovsgaard-Torslev og Hjortdal Købmand a.m.b.a.

Efter godt 72 års virksomhed lukker Hjemstavnsforeningen for Thy og Vester Han Herred ned og overdrager formuen på ca. 20.000 kr. til Historisk Samfund for Thy og Vester Han Herred, mens fane, dirigentklokke, protokoller m.m. afleveres på museet i Thisted.

Brovst Idrætsforening (BIF) og Øland-Halvrimmen Idræts Klub (ØHIK), der under navnet BIF/ØHIK har indledt et fodboldsamarbejde for ungdomshold fra U10-drenge og U11-piger og opefter, får 150.000 kr. fra Sparekassen Vendsyssels Fond, Brovst, til nye bolde og nye spillerdragter i form af gul/blå trøjer, blå shorts og blå strømper, hvilket forener den blå farve fra Brovst og den gule fra Halvrimmen.

Efter flere års forarbejde tages første spadestik til en videreførelse af Hærvejen fra Viborg mod nord, hvor vejen deler sig over henholdsvis Aggersund og Aalborg for at nå frem til de gamle udskibningshavne i Hirtshals og Frederikshavn som endestationer.

15. 52-årige borgmester Mogens Gade, Skovsgaard, udpeges som det mest sandsynlige formandsemne til posten som formand for de nordjyske kommuners fællesorgan – kommunekontaktrådet – de næste fire år.

Torslev: Michelle Mortensen og Dan Bruun åbner butik med blomster og brugskunst i kostalden på deres nyerhvervede ejendom, Vasen 36, som forinden har gennemgået en omfattende renovering. Samtidig driver parret virksomheden MIDA med udførelse af tømrer-, have- og rengøringsopgaver.

17. Den tidligere ejer af SportMaster Brovst vender fra 20. december tilbage som butikschef. Jan Larsen solgte sin virksomhed med filial i Fjerritslev til SportMaster-kæden i 2012.

Demensafsnittet Oasen på Plejecenter Solgaarden i Fjerritslev har blandt en række nye tiltag i år arrangeret en speciel julegudstjeneste i Skræm Kirke med fokus på kendte julesalmer, forestået af sognepræst Inger Øeby Pedersen.

19. På sin juleturné rundt i Nordjylland smutter Mogens Jørgensen fra TV2/Nord indenom hos ægteparret Sonja og Peter Jessen, Brogade 19 i Aggersund, for at se en usædvanlig samling på omkring 3.000 nisser, der hvert år fylder husets stuer. Parret fortæller, at det tager en måneds tid at sætte det hele op, og at der altid er plads til én mere.

21. En arbejdsgruppe – med tidligere stabschef i Jammerbugt Kommune Carl Stefan Bauditz blandt initiativtagerne – vil undersøge mulighederne for at etablere et friplejehjem i Brovst med større medbestemmelse for borgerne og frisklavet mad fra eget køkken. Inspirationen er hentet på tilsvarende plejehjem i Klejtrup ved Viborg og Bedsted i Thy.

23. Over 700 deltager i relanceringen af Fjerritslevs nu 50 år gamle juletradition med servering af stuvet hvidkål og stribet flæsk med koldt og varmt hvidtøl i den gamle bryggerkælder fra 1897.

24. NORDJYSKE udkommer nu hver dag året rundt, dog med fælles lokalsektion i juledagene.

27. FIF Håndbold i Fjerritslev og Han Herreders Ungdomsskole (HHU) i Skerping etablerer et samarbejde, som bl.a. indebærer fælles målmandstræning, idet HHU har to lærere med divisionserfaring til at forestå træningen. HHU vil gerne være en aktiv del af lokalsamfundet, fastslår forstander Jens Sørensen.

29. Klim Strand Camping samt Drejby Strand Camping, Sydals, Løgismosestrand Camping, Fyn, og Bogense Strand Camping, Fyn, hvis ejere/lejrchefer er medejere af Klim Strand Camping, vil tilbyde gæsterne en række oplevelsesmuligheder på strækningen mellem de samarbejdende campingpladser i nord og syd.

30. TV2 har premiere på serien »Badehotellet«, som foreløbig i seks afsnit fortæller om overklassens møde med en nordvestjysk hotelejer og hans personale i 1920’ernes og 30’ernes brydningstid for Danmark. De udendørs optagelser har fundet sted i den flotte natur omkring Grønnestrand, Svinkløv og Slettestrand i august 2013.