Slaget ved Sankt Jørgens Bjerg

Smuk bog om slaget omkring Husby Hole

Slaget ved Sankt Jørgens Bjerg

Danmark har været lykkeligt forskånet for revolutioner. Da guillotinen arbejdede i Paris, havde vi netop afviklet det forhadte stavnsbånd. Få måneder efter februarrevolutionerne i Tyskland og Frankrig blev demokratiet indført i Danmark – ganske fredeligt.

Men i foråret 1441 – netop da Kristoffer af Bayern (ham med snabelskoene!) var blevet hyldet til konge – brød et bondeoprør løs i Han Herred, og det blev grundigt nedkæmpet efter ét af danmarkshistoriens blodigste slag. Slaget ved Sankt Jørgens Bjerg er ikke omtalt i historiebøgerne, men det har sat sig spor i lokalområdet.

Kunstmaleren og illustratoren Poul Eje er født og opvokset i Fjerritslev, og han har siden sin barndom været optaget af disse grusomme begivenheder, som han nu har nedfældet i en serie blyantstegninger – 40 i alt – og forfatteren Ejgil Bodilsen har digtet på de historiske begivenheder. Sammen har de skabt en smuk, men dyster beretning om Slaget ved Sankt Jørgens Bjerg.

Poul Ejes værker plejer at sprudle af underfundighed, men hans tegninger til bogen er ganske blottet for humor. Der var da heller ikke meget at grine ad. Man skal nok kende en hel del til middelalderen for at kunne påskønne den research, der ligger bag tegningerne.

Også Ejgil Bodilsens fortællestil er værd at bemærke. Han kunne have udpenslet dette skrækscenarium med mange blodige detaljer, men han har valgt at underdrive grusomhederne (ligesom H.C. Andersen i »Fyrtøjet«: Så huggede soldaten hovedet af hende. Der lå hun!). Da historien udspiller sig i middelalderen, har han naturligvis ikke kunnet skrive på moderne dansk. Med risiko for at tabe de læsere, som ikke forstår de gammeldags ord og vendinger, har han skruet sproget 150 år tilbage, men resultatet er et stille blomstrende, varieret og nærmest lyrisk sprog. Man læser som bekendt med ørerne, og for mig har det været vellyd til sidste side.

Finn Krausmann
Næstved

Fakta

»Slaget ved Sankt Jørgens Bjerg« er udgivet af Lokalhistorisk Samvirke for Han Herred og udkom til Historiens Dag i Husby Hole 22. maj 2005.

Tekst: Ejgil Bodilsen (1958-).

Illustrationer: Poul Eje (1926-2011).

Bogen er trykt hos Fjerritslev Tryk og færdiggjort i smuk lærredsindbinding.

Pris kr. 75

Kan bl.a. købes via boghandleren eller hos Lokalhistorisk Arkiv Fjerritslev, arkivetfjerritslev@gmail.com