August 2013

Det bliver på alle måder en smuk og værdig begivenhed, da de lokalhistoriske sognegrupper i Lerup-Tranum-Koldmose står for afsløringen af to mindesten for seks omkomne engelske flyvere under luftkamp med tyske maskiner 13. august 1940. Også en nevø til den faldne Wing Commander Edward Lart samt en repræsentant for Royal Air Force deltager i højtidelighederne på nedstyrtningsstederne ved Rødhusvej og Udholmvej i Tranum Klitplantage. Foto: Ejgil Bodilsen

Det bliver på alle måder en smuk og værdig begivenhed, da de lokalhistoriske sognegrupper i Lerup-Tranum-Koldmose står for afsløringen af to mindesten for seks omkomne engelske flyvere under luftkamp med tyske maskiner 13. august 1940. Også en nevø til den faldne Wing Commander Edward Lart samt en repræsentant for Royal Air Force deltager i højtidelighederne på nedstyrtningsstederne ved Rødhusvej og Udholmvej i Tranum Klitplantage. Foto: Ejgil Bodilsen

2. Lars Chr. Nørbach knokler som direktør for Nordjyllands Historiske Museum for at få vikingeborgene Aggersborg, Fyrkat og Trelleborg – foruden vikingelokaliteter i Norge, Island, Tyskland og Litauen – med på UNESCO’s verdenskulturarvliste.

Bulbjerg må nu nøjes med status som Jyllands – og ikke længere Danmarks – eneste fuglefjeld, efter at der er opstået en koloni af ynglende alkefugle ved Hammeren på Bornholm.

I bestræbelserne på en bredere kontakt mellem asylsøgere og lokalbefolkning – herunder at dæmme op for butikstyverier og hærværk – ansætter Brovst Asylcenter nu en såkaldt streetwalker, der bl.a. skal færdes i handelsmiljøet og omkring rutebilstationen i Brovst.

4. Organisationen Bæredygtigt Landbrug hylder gårdejer Asger Møller Madsen, Arentsminde, som udfordrer de skærpede danske vandmiljøregler ved at dyrke sine marker efter tyske gødningsregler, som tillader langt mere gødning end i Danmark. Det sker for at råbe politikerne op, fremhæver han.

15. udgave af VesterhavsRock lever op til sidste års rekord med på ny at samle 4.000 tilhørere på Dyrskuepladsen i Fjerritslev, hvor Lars Lilholt, Shaka Loveless, Big Fat Snake, Mads Langer, Infernal og Kato indtager scenen i løbet af festivaldagen.

5. Den nyetablerede, socialøkonomiske virksomhed Hjortdal Købmand A.m.b.a. må efter fire uger skifte ud på lederposterne efter uenighed om butikkens profil. Michael Nørholm, der har været leder af SuperBrugsen på Budolfi Plads i Aalborg, afløser Martin Rantzau som købmand, mens Anne Grethe Thomsen, der har erfaring som socialrådgiver i Brønderslev Kommune, skal være ny leder efter Peder Ditlev.

6. Lokalhistorisk Forening for Sydhannæs arrangerer udstilling med gamle fiskeri- og landbrugsredskaber i den gamle smedje på Vejlevejen 9 i Øsløs.

7. Bente Nørgaard Agesen besøger Christiansborg Slot for at takke Dronningen for Den Kongelige Belønningsmedalje efter 40 års ansættelse hos SuperBrugsen i Fjerritslev.

10. Efter mere end 10 års pause genoptager FIF Håndbold sommeraktiviteten håndboldskole for piger og drenge i alderen 9-12 år.

12. I en status over sommerens levendegørelse af herregården Bratskov er arrangørerne – de lokalhistoriske sognegrupper i Lerup-Tranum-Koldmose – enige om, at det har været en af de bedste sæsoner nogensinde, hvilket ikke mindst det fantastiske vejr samtlige fem torsdage har medvirket til.

13. Det volder store problemer at føre et 550 kilovolts elkabel gennem et 1620 m langt rør i fjordbunden ved Aggersund. Kablet er et led projektet Skagerrak 4, der skal sikre gensidig elforsyning mellem Danmark og Norge fra en omformerstation i Kristiansand og en tilsvarende i Tjele ved Viborg.

Fjerritslev: Jette og Ole Thomsen flytter deres butik og café, Lækkerier i Vestergade 1, til nabolokalerne, hvor Frisør Dankos hidtil har haft til huse.

Rita og Peter Loewer fra Sprockhovel i det tyske Ruhrdistrikt har holdt ferie i Danmark hvert år siden 1968 og fejrer nu deres guldbryllup i Tranum, hvor de har tilbragt de seneste 25 års ferier.

14. Det bliver på alle måder en smuk og værdig begivenhed, da de lokalhistoriske sognegrupper i Lerup-Tranum-Koldmose står for afsløringen af to mindesten for seks omkomne engelske flyvere under luftkamp med tyske maskiner 13. august 1940. Også en nevø til den faldne Wing Commander Edward Lart samt en repræsentant for Royal Air Force deltager i højtidelighederne på nedstyrtningsstederne ved Rødhusvej og Udholmvej i Tranum Klitplantage.

15. Skuespillerne Anne Louise Hassing, Benedicte Hansen, Lars Ranthe, Waage Sandø, Mads Wille, Ole Thestrup, Bodil Jørgensen, Amalie Dollerup, Birthe Neumann, Martin Buch og Bjarne Henriksen er blandt de medvirkende i TV2’s nye serie »Badehotellet« om et overklasseliv anno 1928-33. Grønnestrand og Svinkløv er udset til optagelse af de udendørs scener, mens resten indspilles i en badehotel-kulisse i Albertslund. Under opholdet i Han Herred er skuespillere og filmfolk indkvarteret på Hotel Klitrosen i Slettestrand.

Torslev Kirke lægger rum til en kunstudstilling med billedkunstner og keramiker Karen-Marie Mondrup, der har sit værksted på Torslev Eng.

18. Bibliotekschef Susanne Hjorth Hansen og kulturformidler Karsten Højen skal stå i spidsen for redaktionen af Jammerbugt Kommunes nye kulturblad, hvis første nummer udsendes i oktober.

19. Som led i Kulturstyrelsens projekt »Danmarks Oldtid i Landskabet« (DOIL) skal vikingeborgen Aggersborg efter planen have en »ansigtsløftning« i 2014. Projektet er med 27 mio. kr. i støtte fra A.P. Møller-fonden til almene formål i gang med at puste nyt liv i 100 særligt udvalgte fortidsminder, som dermed bliver mere synlige og tilgængelige.

Den nystiftede Bonderup Borgerforening vil nu tilbyde områdets husstande lynhurtigt fibernet, tv-pakker og IP-telefoni i samarbejde med Bredbånd Nord og Nyfors.

20. Borgmester Mogens Gade og kulturudvalgsformand Helle Bak Andreasen er blandt de mange talere og gratulanter, som besøger Vesterstrand Ridecenter på Gøttrup Strandvej 58 ved den officielle indvielse af den omfattende udvidelse, som omfatter ny stald og ridehal, ny springbane m.v. til 5 mio. kr. og over 3.700 arbejdstimer foruden op mod 1.000 timer til administrative opgaver.

Skerping: Forretningsfører Kirsten Bager Sørensen, Fjerritslev (tidligere Torslev), har pr. 1. august været ansat på Han Herreders Ungdomsskoles kontor i 40 år.

Øsløs: Siden starten på Tofts Vikarservice for tre år siden har 21-årige Martin Toft Nielsen og hans ligeledes 21-årige kæreste, Camilla Borg, nu fået lov at udvide deres ejendom på Højstrupvej 140 med et par nye længer. Der er nu otte ansatte, som udfører alt fra brændekløvning til montering af staldinventar.

Svinkløv og Kollerup plantager lægger terræn til det første officielle DM i orienteringsløb på mountainbike med 93 deltagere. Arrangør er Aalborg Orienteringsklub.

800 lægger vejen forbi Industrivej 9, da DCM Cykler & Maskiner, Designa Køkkener og Hanbo Design holder åbent hus som officiel indvielse af det 2.650 kvm store butikscenter, som er indrettet i en del af Licentia/Strategos tidligere lokaler til møbelproduktion.

Centerrådet inviterer 30. august til åbent hus for at markere 20-året for indvielsen af »Centret« på Tennisvej 9 i 1993 samt navneskiftet til Kultur/Senior Centret. Plejecenter Solgaarden på Aggersundvej 31 har overtaget navnet Aktivitetscentret.

21. Billedkunstner Annette Falk Lund, der er født 1964 i Ribnitz-Damgarten ved Rostock og nu bor i Amtoft på Hannæs, tager initiativ til stort kulturelt projekt i form af en vandreudstilling, som i poetisk form i kraft af tekster, tegninger og malerier skal udtrykke danskeres, nordmænds og tyskeres tanker om Berlinmurens fald i 1989. Udstillingens rejse begynder på 25-års dagen for gennembruddet 9. november 2014 og slutter på 25-års dagen for Tysklands genforening 3. oktober 2015.

22. I dag begynder den længe planlagte sikring af »sorte pletter« langs hovedvej A11 gennem Brovst til glæde for især cyklende og gående trafikanter. Tre vejkryds ændres, og røde striber skal få vejen til at syne smallere, så bilernes hastighed sænkes.

23. Under overværelse af borgmester Mogens Gade søsættes »HM 800 Jammerbugt« fra JOBI værfts byggehal på Aalbæk Skibs- og Bådebyggeris bedding. Fra efterårsferien vil den nyrenoverede kutter ligge til kaj ved Havnegade 143 i Nyhavn, så københavnerne hver dag kan købe kvalitetsråvarer fra Jammerbugten. Herunder dagfrisk fisk fra Thorup Strand, Vildmosekartofler og Ryå Is. Samtidig skal båden fungere som turistambassade for Jammerbugten.

Aggersund: Seks aktive foreninger kan efter tre et halvt års arbejde indvi legepladsen »Aggersborg Miniborg«, hvor der med et budget på 1,4 mio. kr. er lagt stor vægt på både udseende og kvalitet. Inde i borgen er der bl.a. en stor multibane, en skysurf, roterende slynge, rodeo, roterende vippe og klatretårn, og udenfor er der opført et madpakkehus i flot vikingestil. Vesthimmerlands Kommunes borgmester, Knud Kristensen, klipper det røde bånd sammen med Magnus Sørensen, der er oldebarn til den tidligere ejer af arealet.

24. Lis og Erling Jensen, Lokalhistorisk Arkiv i Fjerritslev, arrangerer i forbindelse med Ørebroskolens 50-års jubilæum i dag en historisk udstilling med billeder fra samtlige skoler i den gamle Kettrup-Gøttrup Kommune. Ved gårsdagens fødselsdagsfest for eleverne indvier socialudvalgsformand Steen Andersen, Gøttrup, et nyt motorikanlæg med rutsjebane, svævebane, parkour, klatrevæg og balancesti på en af Ørebro Boldklubs tidligere baner. Endelig afsløres der i skolegården et kunstværk over »Slaget ved Husby Hole« af billedkunstner Henrik Westergaard, Bjerget.

25. Herregården Bratskov i Brovst lægger plæne til, da Jammerbugt Kommune for første gang uddeler Frivilligprisen som led i et »frivilligmarked« med deltagelse af en lang række lokale organisationer. Blandt de 10 nominerede til Frivilligprisen hædres Rigmor Jensen fra Røde Kors’ Besøgstjeneste i Pandrup.

Speedwaylegenden Hans Nielsen gæster sin barndomsby og kører æresrunde sammen med storebroderen Jens Henry Nielsen, da Brovst Speedway Club i Mou Kær fejrer 40-års jubilæum. Det sker bl.a. med en oldboysmatch mellem kørere fra Brovst, Holsted, Silkeborg og Esbjerg.

26. Russiskfødte Irina Stetsun Thomsen bydes ved gudstjenesten søndag 1. september velkommen som ny organist ved Brovst Kirke.

27. Charlotte Møller Bolivard, bosat i Vodskov og opvokset i Klim, står for anden gang i spidsen for det landsdækkende arrangement »Danser mod Cancer – Zumba for Livsglæde« til fordel for kræftramte børn. Hovedsædet for de 40 deltagende dansesteder er Thorup-Klim Hallen, hvor opfordringen bliver fulgt op af 80 deltagere. På landsplan indsamles 444.000 kr. til det gode formål.

En ny kunstforening har set dagens lys på Skovsgaard Hotel, hvor der vil være fire årlige udstillinger af hver tre måneders varighed. 5. september er der fernisering på en udstilling med værker af Birthe Holmgaard Nielsen, Tranum, og Lise Nielsen, Øland.

I den nyudkomne bog »Nordjyske rutebiler i alle farver« fortæller debutforfatteren Bjarne Svendsen, Nørhalne, historierne om mere end 60 forskellige nordjyske rutebilvognmænd og deres forretninger fra den spæde begyndelse, til ruterne blev udbudt i licitation i 1994. Heriblandt Thinggaards Rutebiler, som kørte en af Danmarks længste regionalruter gennem Han Herred – rute 70 fra Aalborg til Thisted.

Han Herreds sidste landbetjent, Torben Madsen, Pile Allé 12, Brovst, går på pension med udgangen af september, og opgaverne bliver herefter lagt under Nærpolitiet i Pandrup.

Fjerritslev: Bademester Mogens Grønqvist hædres med Den Kongelige Belønningsmedalje – overrakt af borgmester Mogens Gade – for 41 års ansættelse i Han Herred Fritidscenter. Han er netop fyldt 65 år og har været med siden svømmehallens etablering i 1972 og går på pension med udgangen af august.

Økonomikonsulent Aase Vestergaard, der i 1973 blev ansat i daværende Han Herred Landboforening i Fjerritslev, tildeles hæderspris fra Det Kongelige Danske Landhusholdningsselskab for 40 års trofast tjeneste i LandboNord, hvor hun i dag er sektionsleder i økonomirådgivningen.

Vesløs: I anledning af Hannæs Hallens 40-års jubilæum inviteres 31. august til reception og børneaktiviteter.

FIF Håndbold indvier i strålende sol den nye arena til beachhåndbold som nærmeste nabo til kunstgræsbanen ved Fjerritslev Stadion.

Han Herreds MC Klub inviterer 7. september til fejring af klubbens 40-års jubilæum i klubhuset på Industrivej 29, Fjerritslev, hvor der også er mulighed for overnatning i eget telt.

76-årige Folmer Møller, Fjerritslev, har gennem en årrække samlet materiale om gårde, huse og deres beboere i hjembyen Bejstrup, der med næsten tre kilometers bygade er kendt som Danmarks længste landsby. Nu udkommer beretningerne som en flot og gennemillustreret bog, der præsenteres ved et åbent hus-arrangement hos Peugeot Bejstrup 31. august.

30. Thorupstrand Kystfiskerlaug modtager »Rav-Aage Prisen« i anledning af Thise Mejeris 25-års jubilæum. Miljøprisen, som er opkaldt efter fiskeren Rav-Aage fra Harboøre Tange, der startede kampen mod giftudledningen i havet, uddeles hvert femte år.