April 2015

Efter tre års forarbejde åbner herredsudstillingen »Besættelsestidens Han Herred« i Tinghuset i dag på 75-års dagen for Danmarks besættelse. Foto: Mattias Bodilsen

Efter tre års forarbejde åbner herredsudstillingen »Besættelsestidens Han Herred« i Tinghuset i dag på 75-års dagen for Danmarks besættelse. Foto: Mattias Bodilsen

3. 65-årige Lise Emborg, der har drevet Svinkløv Badehotel siden 1994, takker af efter den kommende sæson og overlader ejerskabet til en erhvervsdrivende fond. Hotellets stjernebestrøede kok, Kenneth Hansen, overtager forpagtningen som blot femte hotelvært, siden Carl Brix Kronborg åbnede dørene i 1925. Det smukke og velholdte badehotel fylder således 90 år her i 2015.

5. »Nordjylland besat« er overskriften for en specialudgave af Indsigt-sektionen, som NORDJYSKE udsender med dagens avis i anledning af 75-års dagen for Danmarks besættelse 9. april 1940.

7. Efter 14 bøger om barndommen fra 1947 til 1958 er forfatteren Bjarne Nielsen Brovst, Bredesande, Tranum, nu i gang med sine ungdomserindringer. Andet bind »Grødhovedernes paradis«, der handler om perioden 1961-62, udkommer i dag på Højers Forlag.

Jesper Hansen, Øland, der betegner sig selv som en af landets mest erfarne bloggere, runder blogindlæg nr. 2.000 på Dovregubben.dk, hvor han med journalistisk vinkel og stram redigering kommenterer lidt af hvert.

Statsautoriseret fodterapeut Emilja Tvørfoss åbner ny klinik på Stationsvej 4 i Brovst. Lokalerne har gennem længere tid stået tomme efter spillehallen Valhalla.

9. Efter tre års forarbejde åbner herredsudstillingen »Besættelsestidens Han Herred« i Tinghuset i dag på 75-års dagen for Danmarks besættelse. Forinden nedlægger borgmester Mogens Gade en krans på vegne af Lokalhistorisk Samvirke ved mindesmærket for to engelske flyvere, der omkom i 1945 og blev begravet på Fjerritslev Kirkegård.

Gamle aviser får nyt liv på nettet: I dag åbner Statsbiblioteket for en million avissider, der går helt tilbage til 1600-tallet. Også Fjerritslev Avis og Løgstør Avis bliver i løbet af de næste par år gjort søgbare via hjemmesiden Mediestream.dk

11. Bratskov Turist- og Kulturforening ændrer navn til Bratskov Kulturforening, da det stort set udelukkende er kulturelle aktiviteter, Brovst-foreningen beskæftiger sig med. Knud Christensen overtager formandsposten efter Henning Mysager.

12. Lerup: Som en del af Naturstyrelsens skovhjælperordning påtager beboerne i bofællesskabet Krabben i Hjortdal sig at vedligeholde fire gravhøje ved Planteskolevej i Fosdal Plantage.

13. Efter fem åbningsdage kan Lokalhistorisk Samvirke for Han Herred kan se tilbage på en særdeles vellykket herredsudstilling i Tinghuset om »Besættelsestidens Han Herred« med 1.200 besøgende, heraf 300 skoleelever.

14. Den nystiftede forening »Søstjernens Venner«, hvis formål er at støtte vuggestuen og børnehaven Søstjernen i Hjortdal, lægger ud med en foredragsaften, hvor Jesper Kinch Andersen, Struer, fortæller om Slettestrand i gamle dage med baggrund i sin webportal Gammelslet.dk

Brovst: Gregers Khazouh fra Brønderslev har genåbnet fastfood-spisestedet i Østergade 45 under navnet Brovst Grillbar.

Tranum Entreprenørforretning ændrer navn til Jysk Entreprenør & Kloak ApS som konsekvens af, at indehaver Henrik Pedersen efterhånden har det meste af Nordjylland og en del af Midtjylland som kerneområde.

Discountbutikken Rema 1000, Østergade 24 i Brovst, overtager Falck-stationen i Østergade 58, idet redningskorpset vil skifte de store og utidssvarende bygninger ud med et lejemål hos VUC på Stationsvej 20.

15. Brovst Asylcenter i Tranum åbner fritidsklub. Det nye tilbud, der er for centrets 6-17-årige beboere, er indrettet i en hytte i udkanten af lejren med omgivende bålplads samt bordtennis- og volleyballbane.

16. Over hele landet – og naturligvis også i Han Herred, hvor regentparret senest var på uofficielt besøg 11. juni 1998 – følges begivenhederne i anledning af Dronning Margrethes 75-års fødselsdag på tv-skærmene.

40-årige Pernille Vigsø Bagge, Løgstør, nuværende folketingsmedlem og byrådsmedlem for SF, bliver sognepræst i et hjørne af Han Herred, idet hun pr. 1. juni er udnævnt som afløser for Pia Abery Jacobsen, der har virket i Løgstør-Aggersborg-Kornum-Løgsted Pastorat siden marts 2012. Birthe Brødsgård Kiilerich har på det seneste vikarieret i embedet.

Jammerbugt Kommune vil som led i den igangværende bosætningskampagne give 20 pct. rabat på kommunale byggegrunde til privatboliger frem til 1. juni. Heriblandt er der 17 ledige i Fjerritslev, 9 i Skovsgaard, 14 i Brovst, 2 i Arentsminde og 2 i Halvrimmen.

17. Presse, politikere, turistaktører og lokale er i dag inviteret til genindvielse af Vestkystruten, efter at den er blevet kraftigt opgraderet. Eventen finder sted ved det nye pausested i Rudbøl, hvor også ruten starter. Vestkystruten, der har nr. 12 og passerer gennem Han Herred, indgår i det europæiske cykelnetværk Eurovelo og er en del af North Sea Cycle Route, der går fra Skotland til Norge. Ruten er verdens længste cykelrute og går gennem hele syv lande.

18. Han Herreds Hestesportsklub afvikler for første gang TREC-stævne, som er et eksempel på nye breddeaktiviteter inden for ridesporten ud over ridebanespringning og dressur. Det foregår i Svinkløv Plantage i samarbejde med Naturstyrelsen.

20. På Thorup-Klim Skole har man de sidste tre måneder arbejdet på at implementere »ugeskema-revolutionen«, som går ud på, at eleverne får større ansvar, og undervisningen møder eleverne på deres faglige niveau. Foreløbig har eleverne på mellemtrinnet fået mulighed for selv at udvælge de opgaver, som de vil arbejde med i de enkelte timer, ud fra et ugeskema, forudsat at alle de udstukne opgaver er løst ved ugens udgang. Derefter skal metoden også anvendes i indskolingen.

21. Klitter og skov omkring Thorup Strand lægger spor til, da der på en kold og blæsende aften afvikles natorienteringsløb i forbindelse med MTBO Camp’en Mountainbike Orienteering World.

I anledning af Fjerritslev Bridgeklubs 60-års jubilæum, som markeres på Fjerritslev Kultur/Senior Center 14. april, udnævnes Ella Iversen, Grethe Poulsen og Folmer Møller til æresmedlemmer som påskønnelse for mange års medlemskab.

Kent Hjørringgaard markerer 40-års forretningsjubilæum for Brovst Tæpper og Gardiner, som blev etableret i Jernbanegade 25 af Finn Møller i 1975. I dag har virksomheden domicil på Merkurvej 2 under navnet Garant Brovst. Der er 11 ansatte.

22. Efter 14 år som eneejer af først Løgstør Autoværksted A/S og senere Auto Fjerritslev A/S har Søren Jepsen valgt at få en kompagnon. Det bliver 38-årige Dan Alsbjerg, Farsø, der har været ansat som værkfører hos Løgstør Autoværksted siden 2006.

Efter Region Nordjyllands tilbudsfrist har fire private virksomheder lagt billet ind på at drive lægeklinikker i ni nordjyske byer, herunder Brovst og Frøstrup, medmindre der kan findes praktiserende læger, der vil slå sig ned og drive virksomhed på normale overenskomstmæssige vilkår.

23. Der spærres midlertidigt for sejlads gennem Aggersund, mens Energinet.dk går i gang med nedrivning af fem luftledninger tværs over fjorden, efter at elforbindelsen Skagerrak IV mellem Tjele ved Viborg og Kristiansand i Norge er blevet kabellagt.

13 elever fra 6. årgang på Brovst Skole har afsluttet et forfatterprojekt med udgivelse af hver sin trykte bog på forlaget Amazon.

Brovst får en ny italiensk restaurant, idet Emrah Ok fra Aalborg har overtaget den tidligere Mexis Pizza og Restaurant i Østergade 25.

24. Sparekassen Vendsyssels Fond, Brovst, bevilger 85.000 kr. til etablering af naturlegeplads samt ny badebro ved Jægerum Søpark, ligesom Teaterforeningen Skovspillene tildeles 37.000 kr. til årets skovspil i søparken samt til nye publikumsbænke.

65-årige Henning Christensen, Thorup Strand, stopper med udgangen af april efter 16 år som direktør for affaldsselskabet I/S Renovest i Oudrup ved Løgstør.

25. Successen for duoen Skotlander Spirits og det lille Nordisk Brænderi i Vester Svenstrup vil ingen ende tage. Denne gang bliver »Skotlander White Rum« kåret som verdens bedste ved verdens største romfestival, Miami Rum Festival, i Florida, USA. Desuden hjemtager makkerparret Anders Skotlander og Anders Bilgram en guldmedalje for en rom på havtorn.

– Med den enstemmige opbakning i Kommunekontaktrådet tror jeg ikke, der kan være tvivl om, at Nordjylland får ét samlet beredskab fra 2016, siger borgmester Mogens Gade, Jammerbugt, der er formand for kontaktrådet mellem de 11 nordjyske kommuner.

Samme Mogens Gade bliver »bogmester« for en enkelt dag, da han i forbindelse med Danmark Læser-dagen uddeler gratis bøger i Fakta i Brovst.

26. For første gang i Danmark er en landmand tilkendt erstatning for et husdyr, der er dræbt af en ulv. Det gælder Ulf Nielsen, indehaver af Brøndum Nørgaard Natur-Ox, som har fået 2.500 kr. for en månedgammel kalv, der natten til 20. januar i år blev angrebet af en ulv på hans marker lidt nord for Fjerritslev. Pengene kommer fra Naturstyrelsens særlige ulvepulje.

Efter i 20 år at have stået for en lang række udviklingsopgaver omkring limfjordsturismen, nedlægges Netværk Limfjorden, hvori bl.a. Jammerbugt, Thisted og Vesthimmerlands kommuner har deltaget. Et af de håndgribelige resultater, som netværket efterlader sig, er Limfjordsruten, som har cykelrute nr. 23. Langt de fleste projekter fra Netværk Limfjorden er nu forankret hos andre aktører.

28. Gennem 25 år har en gruppe på tværs af de forskellige kirkesamfund i Brovst mødtes hver mandag formiddag til fællessang. Blandt de faste deltagere er Else Andersen, som snart runder de 100 år.

Menighedsrådet i Torslev-Øster Svenstrup tager utraditionelle former i brug for at fremme dialogen med sognemenigheden. Bededagsaften inviterer man på varme hveder og gospel med koret Sing4Joy i Torslev Kirke, og ved samme lejlighed fortæller menighedsrådsformand Jonna Madsen om rådets virksomhed i det forløbne år samt planer og visioner for fremtidens arbejde og aktiviteter.

I samarbejde med handelsstandsforeningerne opstilles nu nye blomsterkommer – af jern og med »Fuglen« som symbol – på hovedstrøgene i Jammerbugt Kommunes fire hovedbyer, herunder Brovst og Fjerritslev.

29. Søndag 3. maj åbner Krogalleriet.dk i den tidligere bankbygning på Vesløs Stationsvej 27. Galleriet består af tre faste kunstnere – Finn Gravesen, Ingrid Bech og Stine Sille Gasbjerg – og derudover vil der være et bredt udsnit af andre kunstneres værker. Hidtil har galleriet, der samarbejder med Vesløs Kro, haft til huse på Vesløs Stationsvej 22B. Desuden er der udstilling i J.P. Jacobsen Center i Thisted.

30. Mere end 250 mennesker møder op på Hotel TranumStrand, da Naturstyrelsen holder informationsmøde om ulven, der spores oftere og oftere i det danske landskab, også i Han Herred. Meningerne om det fredede rovdyr er delte blandt publikum, og adskillige lufter deres bekymring for husdyrenes tryghed.

Nordea lukker sin filial med fire ansatte i Vestergade 3, Fjerritslev, pr. 13. maj, og kunderne skal derefter til Aabybro, hvis de ønsker at tale ansigt til ansigt med deres hidtidige bankrådgiver, idet afdelingen i Brovst også er nedlagt for et år siden.