20 år med julemarked for kræmmerfolket

Inge Christensen og Kurt Mølgaard bladrer i scrapbogen med 20 års historie for de populære kræmmermarkeder i ØAH Hallen. Foto: Mattias Bodilsen
Inge Christensen og Kurt Mølgaard bladrer i scrapbogen med 20 års historie for de populære kræmmermarkeder i ØAH Hallen. Foto: Mattias Bodilsen
I weekenden 7.-8. november lægger ØAH Hallen i Halvrimmen hus til et af landsdelens største kræmmermarkeder for at skaffe penge til det lokale idrætsliv

Der forventes stort rykind lige fra morgenstunden, når dørene åbnes til årets julekræmmermarked i ØAH Hallen lørdag 7. november. Huset er fyldt med boder både på halgulvet og i cafeteriet, og selv udenfor har nogle af kræmmerne slået deres telte op.

– Kræmmerne kommer lige fra Skagen til Gedser. Der er mange spændende typer imellem, og det er et broget og farverigt syn at kigge ud over de mange stande, hvor du kan købe alt muligt, fortæller Inge Christensen og Kurt Mølgaard, som begge har været blandt arrangørerne siden starten i 1995.

Der er gratis adgang for publikum, og de to lokale ildsjæle forventer op mod 3.000 besøgende fra store dele af det nord- og midtjyske område i løbet af weekenden. Begge dage serveres gratis kaffe og rundstykker for udstillerne som opvarmning til en god handel.

Loppemarked og sildebord

Det helt store trækplaster lørdag formiddag er den lokale idrætsforenings eget loppemarked, hvor arrangørerne klipper snoren til depotrummet klokken 10. Effekterne stammer fra genbrugspladsen i Brovst, hvor Øland-Halvrimmen Idræts Klub (ØHIK) har en aftale med Jammerbugt Kommune om afhentning af brugbare ting hver 14. dag.

Til daglig sælges tingene i Genbrugsbanken, som idrætsforeningen driver i den tidligere ebh-bygning på Aalborgvej 15, men op til kræmmermarkedet samles de bedste effekter fra til det store loppemarked, som typisk indbringer ca. 25.000 kroner til ØHIK håndbold og fodbold.

Om søndagen er sildebordet et af de mest populære indslag, hvor man får to stykker sildemad med øl og snaps for en flad 20’er. Det er damer fra Mandagsklubben, der står for anretningen.

– Men der er selvfølgelig mulighed for at købe mad og drikke hele weekenden, indskyder Inge Christensen.

Ellers byder programmet begge dage på tre store gaveshows med udlodning af gaver fra udstillerne og enkelte andre sponsorer. Et lykkehjul giver mulighed for at vinde 1.000 kroner i kontanter.

20 år med to årlige markeder

Eventyret med de efterhånden vidt berømte kræmmermarkeder i Halvrimmen begyndte med en kontakt mellem Kurt Mølgaard, som var halbestyrer i 26 år, og en repræsentant fra firmaet Hedegaard & Christensen. Repræsentanten, der også var eventmager, kendte en mand, der drev kræmmermarked i Aalborg, og han fik lov at sælge standpladser til det første marked i ØAH Hallen i foråret 1995.

– Det var et påskemarked, og derefter fik vi selv idéen til et julemarked, beretter Kurt Mølgaard.

Siden har idrætsforeningen selv stået for de to årlige markeder, som har udviklet sig år for år.

– Det var et stort arbejde at få det hele til at køre. I begyndelsen støvsugede vi telefonbøgerne for at finde frem til små virksomheder, som kunne tænkes at ville udstille. Vi kunne ikke fylde hallen helt op med boder, så vores lokale Toyota-forhandler fik lov at udstille i den ene ende af hallen. Vi tog også entré, men det blev sløjfet allerede anden gang.

– Folk skal jo ikke give penge for at komme ind og handle, som Kurt Mølgaard siger.

Trofaste udstillere

Efterhånden som interessen voksede, blev borgerforeningens telt stillet op uden for hallen for at give plads til flere stande. Men det blev hurtigt afløst af udstillernes egne telte.

De første år blev der ligeledes gjort en del ud af underholdende indslag, men også det er for længst droppet igen.

– Det er ikke det, som folk kommer efter. Det er for at gøre en god handel og hygge sig med hinanden, fastslår Kurt Mølgaard.

En enkelt udstiller – Per Nielsen fra PM Music i Taars – har været med helt fra starten i 1995, og ellers er der en halv snes stykker blandt »veteranerne«, som er kommet igen år efter år siden slutningen af 1990’erne.

Inge Christensen fortæller om en dame, som var nær ved de 90 og havde haft sin bod gennem mange år. Nu ville hun stoppe, og der blev taget behørig afsked med hende fra arrangørernes side.

– Men året efter dukkede hun op igen. Hun syntes alligevel, det var for tidligt at stoppe!

Nye kræmmere hvert år

– Det er dog meget vigtigt, at der også kommer nye hvert år, og vi prøver at sikre den bedst muligt fordeling, så der ikke er for mange overlap i forhold til det, som kræmmerne sælger, slår Inge Christensen og Kurt Mølgaard fast.

Kun en enkelt gang i de 20 år har det været nødvendigt at bortvise en udstiller.

Succesen med de to årlige markeder i ØAH Hallen bekræftes af, at udstillerne står i kø for at få standplads.

– Når vi lukker søndag aften, er alle pladser til næste års marked allerede reserveret. I praksis falder nogle dog fra, når vi nærmer os tiden, men så har vi en venteliste på omkring 25 kræmmere, som vi kan tilbyde plads.

Arrangørerne får stor ros fra udstillerne, som sætter stor pris på den hyggelige og ligefremme omgangstone i hallen og på den service, som de oplever, blandt andet i form af fællesspisning lørdag aften, hvor omkring 50 sætter sig sammen om bordet.

Overskud til idrætslivet

25-30 frivillige fra ØHIK er i sving med forberedelse og afvikling af kræmmermarkederne, som hver gang indbringer et overskud på 35-40.000 kroner til deling mellem ØHIK’s håndbold- og fodboldafdelinger.

I Han Herred Bogen 2016, som udkommer 20. november, kan man i øvrigt læse historien om det lokale idrætsliv og om ØAH Hallens tilblivelse i Inge Ulriks fortælling »Fra markedsplads til idrætshal«. Inge Ulrik er formand for den lokalhistoriske forening, som har hjemsted i Det Gamle Bibliotek på Aalborgvej 43 og med jævne mellemrum udstiller ved kræmmermarkederne.

Artikel fra Magasinet NORD november 2015, udgivet af NORDJYSKE Medier

Scroll to Top